The scalability of a building requires addressing its ability to expand. Ateliers 2/3/4/ focuses on creating open and flexible geometries, preservable in the future.

A hospital in vertical growth

A large part of the work going on within is concentrated around the courtyard, which, in spite of being buried at the heart of the building, determines and governs the building, putting it in contact with its surroundings.

Located between earth and sky, the courtyard joins together on one side a base in which are housed storage facilities requiring floor level accessibility, and on the other the strip of offices and laboratories that in part encircle it.

The courtyard is an open one that, like a telescope, brings the hospital’s horizons into view, capturing various parisian skylines through its large windows.

It is a courtyard that radiates spatiality, offering its empty interior as trace of the energy released.

as a place for gathering, the courtyard is to scale not only in its interiority, but as well to the larger unit in which it is found: the hospital.

As a place for meditation, the courtyard is conducive to concentration, with the sun imparting rhythm to the hours of its day, its color like a cloud lit up according to the sun’s angles.

(Project)

A workplace that can be expanded without interrupting activity.

Today a first Maintenance hangar for the AIRBUS A380, tomorrow two, the day after tomorrow three . . .

The project: four hangars that can be connected to form an immense garage, with accompanying maintenance workshops, storage facilities for replacement parts, and offices.

the Site: an expanse facing the northern runways, with aeronautical requirments for height and length

the spatial organizaton, arranged in an arc around enameled patios, responds to four concerns:

–   a linear extension from one to four hangars all in one piece

–   A simultaneous opening of the four hangars, for the receiving of airplanes

–   a linking of the hangars to the back-offices

–   a profusion of natural light in each hangar.

The implementation of these patios provides an appropriate scale for the shifting of the center of gravity from the hangars to the offices. They create an interval that at the same time connects the elements visually, while maintaining their distance.

The hangar, treated not as a factory, but as a service industry space, is provided with a profusion of lighting. This is why the lighting is incorporated laterally and not into the roofing. The northern orientation of the hangar doors reinforces the structure’s translucid image. Maintenance going on 24 hours a day, this lighting arrangement allows hangar activity to remain visible during the night from the runways. (Project)