As space runs out and the environment turns aggressive, Ateliers 2/3/4/ reduces and protects, proposing buildings that without being seen aim to conserve quality exterior spaces and the presence of natural light

A school, a gymnasium, a garden

Thanks to the variety of basic facilities that make it up, this school is transformed into the center of neighborhood life.

backing up against a small public garden square, the school’s courtyard can enlarge visually, profiting from the vegetal background. In counterpoint, when the school closes during the weekend, it is the garden square that profits from the depth of the courtyard, enlarging its share of the sky.

An interweaving exists as well between the school and the gymnasium, which much in the same fashion achieve a complementarity. The gymnasium’s roof, giving onto the courtyard, allows light to pass through during the day, while in the evening when the Gymnasium is open to neighborhood residents, it is transformed into a box of light attesting to the activity going on underground.

 

 

(Project)

A courthouse under a prism of glass

The morphological principle of 19th century palaces of justice is established upon the uniting of two elements:

– A typological element: the courtrooms are arranged within a network of galleries like so many covered courtyards.

– A symbolic element: Justice’s sacred value is displayed at the entrance with the presentation and usage of threshold signs, such as the base pedestal, the colonnade, the pediment, borrowed from the temple.

The courthouse manifests itself as a large prism of translucent glass housing a base pedestal. The pediment, traditional marker of justice’s weight, is here transformed into a cube of glass, supplying a degree of serenity to the judicial proceedings. in this setting, light is simultaneously collected and diffused.

The base pedestal no longer an altar, but rather a limit of the necessary enclosing that keep everyday life concerns at a distance. Its somber aspect introduces a contrast to the glass envelope that encases it, which otherwise tends to erase these distinctions

 

For the courthouse in Bobigny, we wished to bring together its courtyard and pavilion dimensions into one expressive whole, the whole becoming “sign.” (Project)